Kada ruoštis malkas žiemai?

Kada ruoštis malkas žiemai?

Kada ruosti malkas ziemaiKaip ir kada ruošti medieną? Palankiausias metas kirsti medį miškuose yra žiema – tuomet yra šalta, medis sustingęs ir pristabdęs savo augimą, visas funkcijas. Dėl to jame cirkuliuoja kur kas mažiau skysčio ir jį nukirtus galima išgauti jau iškart sausesnę medieną, o taip pat ir be sakų. Jeigu pušis ar klevus kirsite arba su benzininiu pjūklu pjausite kitu metu, pavasarį ar vasarą – nėra ko stebėtis, kad teks susidurti su tiesiog litrais sakų.

Taigi, kai tik atšyla, metas vilkti rąstus pas save į sausą vietą ir juos džiovinti. Jeigu norite darbuotis nuo pat pradžių patys. Arba galite prašyti jų supjovimo, tuomet džiovinti pačias malkas.

Tačiau rudenį, jau artėjant žiemai, tikrai ne laikas ruošti medieną kurui, nes pastaroji nespėja išdžiūti. O būtent sausų malkų reikia norint pasišildyti namus. Neišdžiovintosios ne tik prastai dega, bet ir nėra tokios kaitrios, nes didžioji dalis energijos išeina pirmiausia drėgmės išgarinimui iš medžio.

Su pjūklu – rąstų supjovimas

Jeigu esate natūralus žmogus, norintis pats viską daryti nuo pradžių, tai turbūt labiau domins grandininiai pjūklai ir jų kainos, o ne jau supjautos medienos kaina. Iš tiesų, malkų pjovimo dieną kažkas iš šeimos, stipriausias vyras, du arba trys jie turi būti, su elektriniu ar benzino pjūklu pjauna malkas.

Kiti skaldo malkas

Supjovus rąstus į kelmus, jos yra skaldomos. Šis darbas reikalauja labai daug energijos, tačiau visuomet šeimoje yra vyrų, kurie tos energijos turi pakankamai ir gali mojuoti kirviu nesustodami. Ne visada visas supjautas malkas pavyks ir sukapoti – darbas sunkus.

Visos šeimos darbai

Veža karučiai iki malkinės paprastai jaunesnieji berniukai, tų važiavimų pirmyn ir atgal yra daug. Tai – standartinės paprastos malkos, jau beveik paruoštos naudojimui – belieka tik leisti joms išdžiūti. Jauniausieji meta į malkinę – stovi ten, kur bus išpilamas karutis ir malkas deda taip, kad jomis gražiai užsipildytų visa pašiūrė. Kiti daro valgyt. Ir tai vienas iš tų kartų, kada galima prigaminti tikrai riebaus ir kaloringo maisto.