You are here

Vyno ir maisto derinimas

Puslapis 1 iš 2

Derinti vyną ir maistą ne visada paprasta. Tinkamai parinktas maistas ir vynas papildo vienas kitą todėl galima būti tikriems kad vyno ir maisto skonis bus iš tiesų puikus. Taigi kokiomis taisyklėmis vertėtų vadovautis?

Vynas ir mėsa

Viena paprasta taisyklė yra taikoma jau nuo senų laikų: raudonas vynas tinka prie raudonos mėsos o baltas – prie baltos mėsos arba žuvies. Vis dėlto nėra taisyklių be išimties: kai kurie raudonieji vynai yra gana lengvi todėl juos galima derinti ir prie baltos mėsos arba prie žuvies.

Vynas ir sūris

Prie sūrio su mėlynuoju pelėsiu geriausiai tiks desertiniai saldieji vynai. Jei renkatės kietą Stiltono ir Cheshire sūrį nesuklysite derindami sūrį su raudonu portugališku vynu. Sūriai su baltuoju pelėsiu dera prie Chablis Riesling ir šampano. Minkšti ar pusiau minkšti sūriai geriausiai tinka su lengvu baltu vynu bet ne sunkiu raudonuoju. Vandenyje arba alkoholyje brandintas sūris puikiai derės su burgundiškuoju vynu ožkos sūris – su aštriu sausu vynu o sūrio suflė – su sausu putojančiu vynu.

Saldumas

Nesuklysite jei vadovausitės patarimu kad vynas turi būti saldesnis už maistą. Ne visada yra paprasta saldžius patiekalus derinti su vynu tačiau sūrūs patiekalai puikiai dera su saldžiuoju vynu. Desertiniai vynai neretai yra pasirenkami vietoje deserto tačiau tuomet jei norite vyną derinti su desertu tikrai galite atrasti tinkamą vyną. Pavyzdžiui prie pudingo ar pyrago puikiai derės vengriškas Tokajus Muscatel puikiai tiks prie desertų su graikiniais riešutais arba prie slyvų pudingo.

Vyno ir maisto pusiausvyra

Dar viena svarbi taisyklė: maistas ir vynas neturi nustelbti vienas kito. Kuo riebesnis ir sunkesnis pasirenkamas maistas tuo sunkesnis turėtų būti vynas. Kuo maistas lengvesnis tuo lengvesnis ir vynas. Nesuklysite jei vyną ir maistą pasirinksite iš to paties regiono (pavyzdžiui prancūzišką vyną ir prancūzišką sūrį).

1
2
Kitas
Pabaiga

Rating:

( 0 Rating )

Kategorija: